Aquest tercer curs està dedicat a l’habitatge, probablement el primer i més directe coneixement arquitectònic que tothom experimenta i un dels programes que més contribueixen a la definició de les ciutats.

Proposem un programa conegut però ple d’incerteses i onmés que respostes unívoques pretenem pensar conjuntament com l’habitatge pot satisfer les seves necessitats actuals i al mateix temps donar resposta a la identitat del lloc on se situa. La contribució del projecte residencial a la definició de les nostres ciutats és molt important i en conseqüència proposem exercicis amb clares i específiques implicacions urbanes. La relació del projecte amb el seu entorn o la complementarietat indissoluble d’edifici i espai públic son des d’aquest punt de vista qüestions bàsiques i irrenunciables.

La necessitat d’ habitatge a Barcelona és cada cop més urgent i queden pocs espais on sigui possible imaginar noves comunitats habitacionals. És per això que plantegem trobar nou sentit a espais buits existents donant la possibilitat d’ oferir nous llocs i maneres de viure.

En el sentit que sustenta el curs, aprofitar espais residuals per projectar habitatge vol en aquest primer quadrimestre aprofitar edificacions existents i acostar-nos a trames urbanes conegudes amb una nova mirada que permeti descobrir les seves capacitats de transformació.

Exercici

Davant un context d’emergència climàtica i residencial, un hàbitat sostenible ha de plantejar-se l’espai mínim per persona, buscant un equilibri entre confort i eficiència en l’ús de recursos, evitant un consum excessiu d’energia i materials. Si bé encara no existeix un consens total, s’estima aquesta superfície mínima per persona en 30 m2.

Per a no comprometre la qualitat de vida, una manera de compensar la reducció de superfície és compartir espais. Aquest curs aborda l’hàbitat com a punt de partida d’unavida col·lectiva i solidària. És a dir, com un espectre més ampli que el de l’habitatge com a espai privatiu, explorant formes de convivència basades en el suport mutu que promouen la solidaritat i un sentiment de pertinença a la comunitat.

S’exploraran noves maneres de compartir l’espai, adoptant diferents escales de convivència, atès que no tots els usos poden compartir-se per la mateixa quantitat de persones.

Tema

Es proposa una primera escala de convivència dins cada casa, adoptant la tipologia clúster per a reflexionar sobre l’espai personal mínim necessari. Es tracta de reduir l’espai privatiu per a augmentar l’espai compartit. Cada casa constitueix una unitat de convivència amb accés propi, incloent-hi una àrea compartida i diverses unitats habitacionals que corresponen als espais d’intimitat.

Fora de casa, apareix una altra escala de convivència que incorpora més persones, i correspon als espais col·lectius.

Més enllà de les circulacions (espais comuns), aquest programa col·lectiu pot incloure sala polivalent, sala per a nens, sala biblioteca, bugaderia, apartament satèl·lit, sala per a workshops i hort urbà, entre altres usos possibles. Es tracta d’una sèrie d’espais que fomenten la interacció social i generen comunitat. La ubicació estratègica d’aquest programa d’espais col·lectius pot polaritzar recorreguts i fluxos dins del conjunt, que activin i potenciïn la trobada i la vida en comunitat. La possibilitat d’obrir alguns d’aquests àmbits, com la sala polivalent, a l’espai públic, explora l’oportunitat d’establir vincles amb el teixit social del barri.

Una ecologia de les relacions humanes s’estableix no sols compartint espais sinó també posant en comú i en xarxa els recursos materials, climàtics i energètics. L’hàbitat ha d’oferir als habitants la possibilitat de controlar els recursos i l’estacionalitat del clima.

Programa

Es tracta de dissenyar un suport arquitectònic per a la convivència intergeneracional on s’aconsegueixi un equilibri entre el privat i el públic, l’individual i el col·lectiu, el propi i el compartit; i que permeti altres formes de vida més enllà de la família nuclear, per a solters i parelles de qualsevol edat, i petites famílies monoparentals per a una societat en la qual, segons estadístiques recents, la natalitat està descendint, les llars unipersonals estan augmentant, i la població està envellint.

Cada clúster pot tenir un màxim de deu persones i una superfície màxima de 300m2. Es combinaran tres tipus d’unitats habitacionals —individuals 25m2, dobles 35m2 i triples 45m2 — de manera que la resta de superfície correspondrà a l’espai compartit. Quantes més unitats individuals, menys espai compartit. Si s’opta per clústers més petits, ha de dividir-se la superfície del clúster per 30m2 per a determinar el nombre de persones.

Respecte als espais col·lectius, es disposa d’una superfície útil total de 330 m2 que cada projecte repartirà i programarà amb diferents usos i superfícies, incloent obligatòriament un aparcament per a un mínim de 60 bicicletes, bugaderia comunitària, cuina col·lectiva, i sala polivalent.

Amb la finalitat d’establir vincles amb el barri, ha de preveure’s la connexió de l’espai interior d’illa amb els carrers circumdants, de manera que s’incorpori a l’espai públic de la ciutat.

SUPERFÍCIES HÀBITAT 60 PERSONES
Solar: 2890m2
Edificabilitat: 2890m2

CLÚSTER / UNITAT DE CONVIVÈNCIA (màxim 10 persones)
• Nombre d’unitats habitacionals: Lliure
• Superfície útil màxima: 300m2

Unitats habitacionals:
• Unitat individual (per a 1 persona): màx. 25m2 sup útil. Una única estança amb bany i kitchenette.
• Unitat doble (per a 2 persones): màx. 35m2 sup útil. Dues estances amb un bany i kitchenette.
• Unitat triple (per a 3 persones): màx. 45m2 sup útil. Tres estances amb un bany i kitchenette.

Espai compartit: Sala d’estar, cuina-menjador, bany adaptat

ESPAIS COL·LECTIUS: 330 m2 útils

Descarregables

Tríptic
Enunciat
Etiqueta carpeta A2
Plànols
Imatges 1
Ortofoto
Plànols
Imatges 2

Calendari

16 septembre Presentació curs Habitatge i ciutat
Pere Joan Ravetllat
Carles Enrich
Marta Peris
18 septembre Interiors d’illa
Oriol Ferrer
Miriam García
Gustau Gili
Carme Ribas
Jordi Roig
Marc Aureli Santos

23 setembre Festiu

25 setembre Taller


30 setembre Taller
2 octubre Tema 1: Estratègia d’espais buits / buidatge

7 octubre Taller


9 octubre Taller

14 octubre Taller

16 octubre Classes instrumentals M.Peris / P.Bajet / Espai servidor /Agregació


21 octubre Taller


23 octubre Tema 2. Estratègia d’espais buits / buidatge

28 octubre Taller                                                                                                                                                                                                                                    –

30 octubre Taller


4 novembre Taller
6 novembre Taller 


11 novembre Primer Lliurament Mid-Term                                                                                                                                                                                                                                   

13 novembre Sessió Crítica

18 novembre Taller

20 novembre Classes instrumentals C.Enrich / X.Ros / Sistemes constructius / Energia

25 novembre Taller


27 novembre Tema 3: Estratègia climàtica / energètica

2 desembre Taller


4 desembre Taller


9 desembre Taller



11 desembre Segon Lliurament. Avaluació continuada


16 desembre Taller


18 desembre Taller


22 gener Lliurament Final